20 oktober 2008

NordiCHI - Highlights från första konferensdagen

Första dagen på NordiCHI är tillända och några av dagens höjdpunkter har varit:

Evil design
Keynote speaker Jonas Birgersson (Labs2) berättar medyckande om om "Evil design" kontra "Perfect design". Där han med Evil design avser produkter som är designade för att utestänga möjligheten för användaren att komma åt konkurrenternas produkter.

Personlig integritet på publika platser
Kristina Höök och Batya Friedman har undersökt huruvida människor i USA och Sverige upplever att den personliga integriteten kränks då de får reda på att de på en publik plats blivit filmade av en övervakningskamera. Det blev en intressant diskussion om personlig integritet och skillnader mellan hur svenskar och amerikaner upplever att vara övervakade.

En del av resultatet handlade om att svenskar i större utsträckning än amerikaner tycker det är otrevligt att vara övervakade.

Varför är det fortfarande så många IT projekt som misslyckas? (trots att vi vet hur man borde göra?)
Dag Svanæs och Jan Gulliksen berättar om hur de ser på problemet att så många av de större IT-projekten misslyckas. De pekar på problemet med omgivande, organisatoriska problem, t ex att beställarorganisationer ofta sitter långt från användarna, att för stor del av kravställning är spikad och klar redan då kontraktet skrivs på.

Etiketter: , ,

1 Comments:

At 21 oktober, 2008 10:29, Blogger Pella Bergquist said...

It-projekt som misslyckas... Jag tror en stor del av problemet är att man väljer teknisk plattform innnan man egentligen har nån koll på kraven.

Det är ju delvis det som Gulliksen & Co säger också, förstås.

 

Skicka en kommentar

<< Home