27 april 2009

Modernt och luftigt men ändå inte hela vägen

Min första dag tillbaka på kontoret efter min pappaledighet resulterade i en hel del uppgradering av programvara som jag varit för slö att uppdatera hemifrån.

Aha ny Messenger! Första intrycket var att det blev mindre rörigt, luftigare och modernare. Bra!

När jag sedan skulle börja kommunicera med mina trevliga kontakter uppstod följande problem.
Eftersom jag är lätt färgblind likt ca 8% av den manliga populationen i västvärlden, såg jag inte vilken färg = status min kontakt hade och försökte interagera med en offline-kontakt.

Att bara använda sig av färg och dessutom med dålig kontrast för att indikera status känns som ett riktigt FETT misstag. Jag lovar att det kommer att leda till fler misstag än mitt idag, (jag tror inte ens att det är sista gången som jag klickar fel).

Titta på bilden nedanför: (Jag har lagt till en i gråskala bredvid för kontrastjämförelse).









Då fungerade det bättre för färgblinda och säkert andra också i tidigare version:

21 april 2009

Många fel blir inte ett rätt

För ganska länge sedan omdesignade Delicious sin bokmärkningstjänst. Förmodligen kände de att de inte såg tillräckligt proffsiga ut, vad vet jag. Många förändringar infördes, många av dem, direkt ickeintuitiva... men det ser ju snyggt ut, förstås.
En av sakerna de ändrade var sin sökfunktion. Du vet, dendär som sitter uppe till höger och där man kan bestämma i vilken mängd man vill söka. Tyvärr har jag ingen bild på den gamla, men sen ett år eller så tillbaka ser det ut såhär -


Vad som inte framgår av bilden är att menyn här aktiveras av att man klickar på pil-knappen längst till höger. Gör man inte det, utan går direkt till Search söker man enbart i de bokmärken som visas på den fysiska sida man befinner sig på. Och jag vet inte hur många gånger jag blivit förvånad över att en sökning jag VET borde ge resultat inte gör det... bara för att minnas att javisst 17... och så får jag börja om.

Jag har upprepade gånger tänkt att dethär måste ju vara ovanligt dumt gjort. Av de som designat tjänsten, vill säga.

Så nyligen gjorde LibraryThing om den sökfunktion som gör att man kan söka i en medlems katalog/bibliotek. Ändringen annonserades på bloggen, och vi användare inbjöds i vanlig ordning att kommentera. Döm om min förvåning när Delicious-gränssnittet dök up igen -

Återigen förväntas jag 1. skriva min fråga, 2. hoppa över sök-knappen för att göra förfiningen, samt 3. hoppa tillbaka ett steg för att aktivera sökningen.
(I grundutförandet ser denna dialog ut som de övriga, med bara en nedåtpil bredvid/i sök-knappen.)

När jag påpekar detta får jag som svar "att såhär fungerar det på alla webbplatser, utom möjligen på vissa specialistsökfunktioner i den akademiska världen".
(För den nyfikna är här en länk till diskussionen... jag har slutat bry mej, maken till nedlåtande attityd får man leta efter.)

Ursäkta???

Att flera gjort samma oreflekterade misstag betyder inte att det plötsligt blir rätt. Femhundrabiljonersbiljoner hästflugor KAN ha fel - koskit är INTE gott.

Efter det har jag sett att även Flickr använder den ickeintuitiva sökdesignen -

...men det hade jag inte upptäckt, eftersom jag aldrig behövt använda deras sökfunktion. Så nåt rätt har väl de gjort ;-)

Jag hoppas att detta sätt att utforma sökdialoger inte kommer utvecklas till att bli en ny standard.

Etiketter: , ,

17 april 2009

Hemnet ska förbättras, är det konkurrensen som skapar bra sajter?

I DN kan jag läsa att Hemnet ska förbättras. (Inte en dag för tidigt)

I artikeln nämns de konkurerande sajterna som dykt upp, såsom Bospindeln, Booli och Boligan. Hemnet har ju länge varit ensamma inom sin nisch, men har nu fått sällskap av andra riktigt bra sajter.

Är det så enkelt att bra sajter bara kan tas fram om det finns konkurrens? T ex Eniro.se och Hitta.se utvecklas hela tiden med nya smarta funktioner, medan Blocket.se knappt kommer med några förbättringar alls...

Etiketter: ,

På olika planeter


Ibland är det bra med perspektiv.

Etiketter: , , ,