Den otestade dörren
För några veckor sedan installerade vi två nya ytterdörrar - säkerhetsdörrar, klass 3. Familjen och jag bor i lägenhet, men den har två ingångar - den ena går till ett 'extrarum' som vi använder som arbetsrum.
Nå. Låset har kärvat en del; det har varit svårt att öppna den dörr vi huvudsakligen använder. Vi har trott att det har berott på vår gamla låscylinder.
I helgen gick dörren i baklås. Turligt nog gick det att använda den andra dörren, och på måndagen kontaktades låssmed.
Låssmeden kom. Låssmeden meckade. Låssmeden svor. Låssmeden ringde kolleger. Låssmeden plockade isär det fungerande låset för att se hur det satt ihop - det visade sig att vår sprillans nya dörr hade ett sprillans nytt (och oprövat) låssystem! Till slut fick han ge sig, och borrade upp låset. 90 minuter senare hade han fått dit ett nytt lås.
Innan han gav sig av fick jag tydliga instruktioner om att ALDRIG känna efter om ifall dörren var låst eller inte. Istället skulle jag lita på att den var det - hade jag vridit om nyckeln var dörren i lås...
Rycket i dörren gjorde nämligen att lås och ram kom i osynk, och med vanlig kolv är det inga problem men dehär supersäkra kolvarna som är som krokar fastnar i ramen.
Det intressanta är att låset är så 'mjukt' så att man inte känner att låset går i - man får ingen feedback på att handlingen lyckades.
När man går ut är det en sak. Man låser, och vet att det är låst. teoretiskt sett, i alla fall.
Från insidan är det en annan sak. Man vrider om vredet och hoppas att dörren är låst. Eftersom man kan vrida åt två håll och bara ett är rätt är det lite gambling...
Dörrfirman borde helt klart ha testat dörrarna innan de sattes i produktion.
Vad händer om nån rycker i dörren? Tjuvar känner på dörrar, barn känner på dörrar... Varför gör man en dörr som inte går att känna på?
Tack och lov gick allt utom den nya cylindern på garantin.
Men ändå.
Etiketter: användbarhet, användningstest, dörrar