Min tisdagsmorgon och förmiddag var mycket inspirerande och givande! Jag var på trendseminariet 10 tankar om trender med Göran Adlén, föreläsare, författare och årets mest eftertraktade talare tre år i rad. Och nog kunde han tala allt, tydligt, snabbt och informativt, samtidigt som han var lite av en citat-spruta. Även om man hade varit heltrött och totalt ointresserad av framtidsbevakning, trender och branding fanns det inte en chans att man skulle kunna somna ifrån detta.
Det är femte året i rad som Göran delar med sig av sina tankar om trender, och en sak som han lovade, och även inledde seminariet med, var att skillnaden mellan vad som är lögn eller sanning, svart eller vitt, sant eller falskt kommer att bli ännu mindre i framtiden. Låter ju spännande för en liten lögnare som mig (skämt)
Det ryska företaget Persey Tour kan erbjuda en semesterresa som du inte åker på själv. Du får hemskickat fejkade biljetter, restaurangkvitton, semesterbilder och till och med souvenirer om du så önskar det.
Allt utan att du behöver lämna ditt eget hem. Detta för att imponera på sin omgivning. Det är en galen värld vi lever i!
Här följer en liten resumé på några av trenderna som Göran såg som nya och up-coming.
Den informationstörstande prövaren
I oktober för 10 år sen fanns det inga bloggar, idag är de uppskattningsvis 50 miljoner! My god, det är många bloggar det!
Ingen kan ha undgått informationsexplosionen, vi törstar efter kunskap. För några år sen trodde man att man skulle drunkna i all information, men istället är det en trend som är up-coming, och Göran kallar dem för informationstörstande prövare.
Nörden har blivit inne. Det är lätt att bli den extrema nörden som kan allt om ett ämne. Är man inte så good-looking och får ragg på det sättet, så kan man alltid bli nörd inom nått ämne, och på det sättet få napp, menade Göran (-:
När vi ska ut och resa går vi in på resetipswebbar och läser oss till allt om vår resa. Vill jag veta bästa sittplatsen i flygplanet kan jag bara gå in på www.seatgruru.com
Vad det gäller e-handel så är det fortfarande så få klick som möjligt fram till köpet som gäller, där har vi missat att vi nu för tiden faktiskt har att göra med ”informationstörstande prövare”, och har möjlighet att ge mer information och låta dem fördjupa sig, och informera sig mer kring produkten/tjänsten de är ute efter att köpa. Den informationstörstande prövaren vill ha mycket information, bara den är relevant.
Demograficyklonen
Göran berättade att de ”typiska” manliga områdena får mer och mer kvinnliga inslag. I USA växer exempelvis motorcykelbranschen i snabb takt bland kvinnorna. Idag beräknas 18% av alla motorcyklister vara kvinnor.
Gränserna mellan de traditionella könsrollerna suddas ut, det går fort och det beskrev Göran som en demograficyklon. Satsningarna på manligt kvinnligt och kvinnligt manligt ökar. Ett flertal bryggerier har den senaste tiden satsat på ett tjej-öl, i Holland lanserades för några månader sen ett lågkalorivin, i USA finns det speciella banker för kvinnor med lekavdelningar för barnen, det är inte heller längre ovanligt med skönhetsprodukter för män.
Det handla också om att de äldre vill känna sig och se yngre ut och de unga vill känna sig äldre.
Vi kommer att höra mycket om demograficyklonen framöver och framför allt om de satsningar som kommer att göras för kvinnor.
Hållbarhetsideologerna
Traditionen med att donera pengar och engagera sig i samhällsprojekt är lång. John Rockefeller ägnade 60 år av sitt liv att arbeta upp en enorm förmögenhet, och 30 år ägnade han åt att donera bort pengarna.
Stora företag har genom sin kommersiella kraft möjligheter att påverka, och de gör de oftare.
Ett nytt koncept är projektet RED med Bono från U2 i spetsen. I början av 2006 lanserade American Express, Converse, Gap, iPod och Giorgio Armani RED-produkter. Pengarna går till en global fond som ska bekämpa AIDS, tuberkolos och Malaria.De olika företagen har tagit fram olika unika produkter som märks RED.
www.joinred.com
Du kan knappast ha undgått ekologitrenden de senaste åren. Och det är egentligen inget nytt heller. Redan under hippiekulturen på 60-talet började det talas om ekologi. I tidigare trendrapporter har Göran pratat om trenden lyxekologi som även den ökar kraftigt, ex. har Armani en lyxhonung i sitt sortiment, som är ekologiskt framodlad.
Göran berättade att ekologi har tidigare mest förknippats med produkter, men nu gör det också sitt intrång på tjänstesidan. EV Rental Cars är det första amerikanska företag som bara hyr ut miljömärkta bilar och i England kan du åka taxi med greentomatocars. Ekologi har blivit ett intressant sätt att hitta sin unicitet på marknaden. Göran menar på att det gäller att vara tidigt ute, snart kommer många efterföljare.
Den lokalpatriotiska passionsexcellensen
Vi går in i en ”hantverks-era”. Konsumenten efterfrågar mer och mer det hantverksmässiga kunnandet och det lokalt producerade.
Det känns mer genuint att kunna gå till den lokala producenten och handla.
Vi går in i en era där hantverket står över både design och varumärke. Det är den kvalitetsmedvetne specialisten som vi ser mer av.
Göran kallade denna trend för Den lokalpatriotiska passionsexcellensen.
Denna trend faller ihop med hållbarhetsideologerna. Transporterna blir mindre, vilket är bra för miljön.
Dutteliduttarbetaren
Göran berättade om det han döpt till ”Dutteliduttarbetaren”.
Förr gick man en utbildning, var lärling, anställning och sedan klättring, allt finare titlar på visitkortet. Man tillbringade fyrtio, femtio år på samma arbetsplats, gick sedan i pension. Började man inom en bransch så höll man sig där.
Nu är flexibiliteten större än förr, man vill få ut och uppleva mer. Man går olika kurser, lär sig lite om ditt och datt. Blir inte riktigt expert på någonting. Man blir dutteliduttarbetare. Fler och fler blir diversearbetare och väljer att försörja sig genom fler inkomstkällor.
Detta kommer ställa nya krav på utbildningsväsendet. Litteraturstudierna får backa och upplevelsebaserad inlärning kommer mer och mer.
På www.videojug.com kan du lära dig en massa genom små, pedagogiska filmer.
Detta dutteliduttande kommer att ställa högre krav på arbetsgivarna.
Jag kanske vill jobba 50% som hårfrisör och 30% som hovmästare och varför inte vara webbdesigner på 20%
Det handlar om frihet och att ha roligt på jobbet.
Andra trender som Göran redogjorde för var kärleksfulla roboten, Timing marketing, Coachinghysterin, Resumé ledarskap, Furstedöden och jag, jag, jag.
Jag hade kunnat berätta en massa mer, det var så väldigt intressanta områden allihop, men, men, man kan inte få allt här i världen. Då får ni gå på ett trendseminarium.
Så sammanfattningsvis
Vi blir mer och mer kräsna, ställer krav på att produkterna vi konsumerar är miljövänliga och ekologiskt odlade. Vi blir mer kräsna på vad vi stoppar i munnen. Vi ställer höga krav på vår arbetsgivare, att vi ska ha roligt på jobbet, vår chef ska vara rolig, visa empati, vi vill vara med och bestämma fast vi vill inte ta ansvar. Vi ska ha roligt på jobbet, och eftersom vi kommer att kunna lite om mycket så kommer det att bli mer och mer vanligt, vi dutteliduttarbetar helt enkelt. Vi är informationstörstande, men ställer krav på informationens relevans.
All information kommer från Göran Adléns seminarium och broschyren 10 tankar om trender oktober 2006 också av Göran Adlén.